Nyhetsåret 2015

Spillereglene endrer seg

Innholdet er journalistikkens dronning, men landskapet i dronningens rike forandrer seg. Det er utsatt for både jordskjelv og vulkanutbrudd det siste året. Det er med andre ord journalistikkens rammevilkår som utfordres av nye finansieringsmodeller, nye pengestrømmer og lynkjapp teknologisk utvikling.

Selve journalistikken har neppe vært bedre. Vi ser dessuten at den er plattformuavhengig. Det er ikke bare i papiraviser og på Dagsrevyen den er solid. Det går heller ikke an å referere til «nettjournalistikk» som en egen kategori, fordi journalistikkens innhold må være tuftet på de samme grunnleggende forutsetninger om uavhengighet og grundighet. Dessuten bygger giganter som Facebook og Apple opp sine egne plattformer innenfor nettverdenen, gjennom tilbud som Instant Articles.

Vi vet allerede at norske tenåringer orienterer seg vel så mye gjennom Facebook, Snapchat, Instagram, Youtube og Spotify, som gjennom tradisjonelle medier. Når de nye gigantene allierer seg med de største mediehusene i verden for å publisere deres artikler i sin helhet, endres spillereglene. Fra før av har de stukket av med store deler av annonseinntektene. Nå erobrer de også det journalistiske innholdet.

Stavanger Aftenblad resignerer ikke av den grunn. Vi har store journalistiske ambisjoner og vi tror at vårt innhold med regional forankring fortsatt vil være avgjørende for våre lesere. Da flommen herjet i Dalane tidligere i måneden, meldte hovedstadsavisene pass, men Aftenbladet leverte.

Det gjorde vi også på lokalvalget og en rekke andre store og små begivenheter. Gjennom serien «Et nytt Europa» viste vi i vår årsakssammenhengene rundt eurokrisen og i høst har vi tatt ned internasjonale problemstillinger til et lokalt nivå gjennom vår dekning av klimamøtet i Paris og flyktningstrømmen til Rogaland, Norge og resten av Europa.

Den såkalte sanntidsjournalistikken har også hatt sitt gjennombrudd i år. I stadig flere sammenhenger direkterapporterer vi om begivenheter under utvikling, samtidig som vi kontinuerlig kommuniserer med leserne som følger med.

Vi kommer også med nye produkter, som det urbane nettstedet Byas.no, som ble lansert ved påsketider. Næringslivsnettstedet Sysla.no, som vi eier og driver sammen med Bergens Tidende, kom i fjor og har i år etablert seg som et ledende nettsted for de vestlandske næringer.

Vi driver også produktutvikling på papir og allerede lørdag 2. januar får du vårt nye lørdagsmagasin i en egen del 2. Alt dette er likevel bare forskjellige distribusjonsplattformer. Det viktigste er innholdet og der skal det fornyes og forbedres hver eneste dag.

Lars Helle, sjefredaktør

Glimt fra året som gikk

Aftenbladet satset stort på lokalvalget. Nytt var de store tv-debattene i Sandnes, Bryne, Jørpeland og Stavanger der vi satte dagsorden med de vesentligste sakene i regionen. Det kan ingen andre, og det fikk vi enorm respons på. Over 11.000 fulgte tv-debattene, mens sakene som satte blant annet kommunesammenslåingen i nytt lys ble masse lest. Selve valgdagen 14. september tok lesingen seg til nye høyder. Aftenbladet.no nådde over 1 million sidevisninger. Folk trålte resultatene og leste hva kommentatorene våre mente. Politisk var også Tore B. Kallevigs avgang i Stavanger Frp en stor sak i mars.

I høst fulgte vi flyktningsituasjonen tett, og vi snakket tett med asylsøkerne i Kirkenes og fulgte dem tett etter at de kom til nødmottakene på Alstor og det gamle Telenor-bygget på Forus. Arbeidslivet i regionen er i dramatisk endring. Energi-redaksjonen var tett på i #oljekuttene. To store terroraksjoner og klimatoppmøte i Paris var sentrale i 2015. Aftenbladet var der. Som vi selvsagt var under ekstremværet Synne her hjemme. Direkterapporteringen der Aftenbladet publiserte raske nyhetsmeldingen og svarte fortløpende på leserspørsmål ble lest av 130.000, og har markert sjangeren som ny og etterspurt og noe Aftenbladet vil gjøre mer av i året som kommer.

Paris i kok etter terrorudåden

8. januar: "Vi er alle Charlie", runget det fra et taktfast kor av flere hundre tusen franskmenn som stod som sild i tønne på Republikk-plassen midt i Paris onsdag kveld for å vise sin avsky mot terrorhandlingene tidligere på dagen.

75 år siden krigen

9. april: Det har gått 75 år siden krigen brøt ut i Norge. På Aftenbladet.no kunne du følge krigshandlingene og de viktigste hendelsene 9. april 1940 time for time.

Studio A: Cupekstra

23. april: Temperatur og god stemning i studio da fem Rogalands-lag tok seg videre til 2. runde.

Free Willy! La tissen levva!

31. oktober: Noen har reagert på nakne menn i badstua på Bryne. Da gikk sikringen.

- Vi var i en krig i tre timer

13. november: Terrorangrepet i Paris 13. november 2015 var et koordinert mot flere steder i Paris og forstaden Saint Denis. 130 personer ble drept. Aftenbladets Finn Våga og Jonas Haarr Friestad var i den franske hovedstaden og rapporterte umiddelbart fra de dramatiske hendelsene.

- Hvis vi drar tilbake til Pakistan, dør vi

15. november: Aftenbladet møtte noen av asylsøkerne som kom over grensen fra Russland.

- Lær deg å sette pris på godt nok, i stedet for å klage over mangel på himmel, her, nå

20. november: Hva er det egentlig som gir oss mennesker et godt liv? Videoen bygger på Per Fugellis siste bok, «Sitater».

Bli med Aftenbladet til Hebron

21. november: En ny intifada er på gang i Palestina. Hittil i høst har urolighetene kostet 100 personer livet. I byen Hebron er det daglige opptøyer.

Klimatoppmøtet i Paris

31. november: På Klimatoppmøtet i Paris, COP21 møter over 40.000 deltakere i forhandlingene om en ny global klimaavtale for å begrense klimagassutslippene fram mot 2030.

Direkterapportering om ekstremværet Synne

4. desember: Da ekstremværet Synne slo inn for fullt, oppdaterte vi leserne fortløpende om siste nytt fra flomområdene.

Svømmetur i Vikeså sentrum

6. desember: Marita Gåsland benyttet den sjeldne anledning til å ta seg en svømmetur i Vikeså sentrum. - Litt kaldt, men gøy, syntes hun.

Se flommens voldsomme ødeleggelser

6. desember: De enorme vannmassene har lagt store områder under vann. Slik ser vannets herjinger ut fra luften.

Hvilket pinnekjøtt er best?

11. desember: Vi har testet 14 pinnekjøtt, og de lokale variantene var best på smak.


Kallevig-saken

Gruppeleder Tore B. Kallevig (Frp) hadde i en periode tatt opp inn- og utgående telefonsamtaler med en app på mobiltelefonen. Da dette ble kjent, ble det fremmet mistillitsforslag mot ham i et turbulent gruppemøte. Kallevig trakk seg etterpå som ordførerkandidat for Frp i Stavanger, og stilte heller ikke til valg på høsten.

- Jeg føler at basert på siste ukes begivenheter i sin helhet og økt eksponering i media for hele partiet, så fant jeg for det første ut at for å komme videre, av hensyn til partiet, burde jeg trekke meg. Jeg ønsker ikke at denne saken skal hefte ved partiet i valgkampen og være forstyrrende, ta fokus vekk fra Frps politikk og gode løsninger, sa Kallevig til Aftenbladet.


Tina-saken

Den 15 år gamle drapssaken blusset opp igjen i høst, og Aftenbladet satte nasjonal dagsorden med nyhetssaker på løpende bånd. Nyhetsdekningen er bærebjelken i Aftenbladet, og det er vesentlig for oss å bidra til samfunnsdebatten med nye momenter, kilder og aktuelle problemstillinger.


Trend

Aftenbladets Trend-bilag ble publisert i print 24. september og i en rekke featuresaker publisert i dagene rundt. Dette er journalstikk Aftenbladet normalt ikke beveger seg i, men vi tror det ga leserne et nyansert innblikk i modellverden som få kjenner.

Mest lest og delt


Disse var de mest leste sakene på Aftenbladet.no

Mest leste saker
Visninger
Vi som solgte landet 203.312
Påstår at denne kjørte gjennom bomstasjonen 199.501
Følg uværet direkte 182.113
Rune Nilson med alvorsprat i humorprogram 160.784
Rikinger i heftig nabokrangel 153.555
Foreldre vil ikke ha med elev på klassetur 144.040
Disney-sukkerspinn til 160 kroner 127.456
Charlotte veier 60 kilo - må bruke størrelse XL 124.811
Ingen plikt til å stoppe for syklister 110.672
Kinarestaurant stengt på grunn av mugg og sopp 109.036
Mest delte saker
Engasjement
Vi som solgte landet 48.625
Rune Nilson med alvorsprat i humorprogram 44.507
Husker du Havanna Badeland? 30.111
Hallusinasjoner i hovedstaden 22.065
Resept på godt nok liv 20.320
IS-medlemmer vil bytte norsk gissel (48) med mulla Krekar 15.440
Europa revner 14.617
Sykepleierne så meg ikke 14.050
Mange misforstår båndtvangen 13.558
Pasienter dør alene og venter 15 timer på mat 11.539

Topp-ti listen over mest delte saker på Aftenbladet.no i år viser at debatten ikke er død.

Engasjement er summen av delinger, kommentarer og likes på sosiale medier.

Årets beste bilder

Aftenbladets fotografer har plukket ut sine beste bilder fra året som gikk.

Sosiale medier

facebook.com/aftenbladet

16 prosent av våre lesere finner veien inn til sakene via Facebook. Mange deler saker fra Aftenbladet.no på egen Facebook, men svært mange har begynt å følge Aftenbladets egen side på Facebook i løpet av 2015.

Aftenbladets saker på Facebook når ukentlig ut til i snitt 520.000 lesere.

twitter.com/STVaftenblad

De viktigste nyhetene fra Rogaland kommer rett inn i Twitter-feeden din. Her publiserer Aftenbladet «breaking news» og leserne får enkelt kontakt med redaksjonen via Twitter.

I desember 2014 hadde Aftenbladet 8431 følgere. I år har dette tallet steget til 12.000.

instagram.com/aftenbladet

Ved hjelp av Instagram skal folk komme tettere på Aftenbladet og det vi jobber med. Vi publiserer flere bilder hver dag fra saker i nyhetsbildet, og vi ønsker å være en arena der folk kan vise frem de flotte bildene de tar.

Aftenbladet har 12.300 følgere, som er flest av de store regionsavisene.

Aftenbladet publiserer daglig en nyhetsstrøm på Snapchat. Målet er at også de unge som ikke har et forhold til nyheter også skal få en enkel måte å få presentert nyhetsbildet på. På mange måter er Aftenbladets Snapchat nyheter for tenåringene.

6000 personer har lagt til Aftenbladet på Snapchat.


Et døgn på Facebook

Stadig flere får nyheter fra Aftenbladet opp på sin Facebook-vegg. Et typisk Facebook-døgn ser ut som en hval, og mest trafikk på våre Facebook-sider har vi rundt klokka 22 om kvelden.

Våre best likte Instagram-bilder

Spesialer

mintrafikk

Min trafikk

25.000 har lastet ned "Min trafikk".

1. desember 2014 lanserte vi mobilapplikasjonen «Min trafikk» for iOS og Android. Den bygger på sanntidskart, som betyr at du til en hver tid vil vite hvordan køene er der du skal kjøre. Leserne legger selv inn hendelser i kartet, for eksempel trafikkulykker og køer.

I tillegg viser appen alle registrerte webkameraer langs de viktigste veiene i Rogaland, ledige parkeringsplasser og siste nyheter fra trafikken.

Appen er under stadig utvikling og vi jobber kontinuerlig med å forbedre brukeropplevelsen og legge til nye funksjoner.


#oljekuttene

Så mange oljestillinger har forsvunnet fra regionen vår.

Oljeprisen er halvert og næringen mister arbeidsplasser hver uke. Hvor mange har egentlig mistet jobben det siste året og hvor mange vil miste jobbene framover?

Aftenbladet har samlet informasjonen om de bedriftene som allerede har nedbemannet og de som har varslet at de skal nedbemanne.

Besøk siden


Ryfast

I løpet av 2019 skal Stavanger og Ryfylke knyttes sammen med Ryfast, et nettverk av undersjøiske tunneler.

På vår samleside om Ryfast finner du alt om prosjektet. Kart, illustrasjoner, fakta, tall og historie.

Du kan også sammenligne dagens reisetider med hvor lang samme tur vil ta etter at Ryfast står ferdig.

Besøk siden


#klodenvår

Temperaturene på kloden vår stiger mens utslippene fortsetter å øke. Men hvilke land har ansvaret? Hvem skal redusere karbonutslippene sine og hvem skal betale for det?

På Klimatoppmøtet i Paris, COP21, som starter 30. november, møter over 40.000 deltakere i forhandlingene om en ny global klimaavtale for å begrense klimagassutslippene fram mot 2030.

Besøk siden

Priser vi delte ut

Aftenbladets kulturpris

Sølvberget, med biblioteket som spydspiss, er det nærmaste Stavanger kjem ein raus møteplass for alle og kven som helst. Etter gjenopninga av biblioteket gjekk besøkstalet opp med 62 prosent det første året.

Dei husa også forfølgde avisteiknarars utstilling «Hurra for ytringsfriheten» rett etter angrepet på Charlie Hebdo. Og mens ein i Oslo gjekk seg vill i frykt og sjølvsensur over den same utstillinga, gjekk det på Sølvberget for seg med opne dører og fulle hus. Sølvberget får Aftenbladets Kulturpris for 2015.


Aftenbladets statuett

Styreleder i Laerdal Medical, Tore Lærdal, mottar Aftenbladets statuett for sitt mangeårige arbeid for å redde liv. De siste årene har Tore Lærdal brukt mye av sin tid på Laerdal Global Health, et ikke-kommersielt selskap som skal bidra til å redde 500.000 nye liv hvert år.

Historien om Laerdal, fra leketøy og Anne-dukker, til et verdensledende teknologiselskap, til livreddende virksomhet i utviklingsland, viser mulighetene som finnes hvis man har visjoner og evner til å gripe dem.


Sportens bragdpris

Sportens bragdpris ble tildelt Oilers-trener Petter Thoresen. Under hans ledelse har Oilers vokst til å bli Norges største og beste hockeyklubb. I 2015 vant de både seriegull og kongepokal. I tillegg leverte laget gode prestasjoner internasjonalt i Champions Hockey League.

Priser vi vant

Aftenbladet vant i løpet av 2015 flere priser, både for journalistikken og utformingen av avisa.

 • Kulturdepartementet sin nynorskpris for journalister 2015 gikk til kulturjournalist og kommentator Jan Zahl.

  - Jan Zahl har betydd mye for nynorsken i et område, som mer enn noen andre, har merket språklig påvirkning fra hele verden, skriver juryen.

  Aftenbladet-journalist fikk nynorskpris

 • Stavanger Journalistlag pris for årets nyhet gikk til Thomas Ergo, Hans Petter Aass, Geir Søndeland og Stein Halvor Jupskås i Stavanger Aftenblad for serien «Hemmelighold, åpenhet og varsling i Kommune-Norge».

  Årets nyhetssak er Aftenbladets Åpenhetsprosjekt

  Journalistprisen til Aftenblad-journalister

 • Årets vinner av fotoprisen er Tommy Ellingsen, for et bilde av ungdom på Island. Bildet er del av en større serie tatt mellom 2012 til 2014. Ellingsen er frilansfotograf, og mye brukt i Aftenbladet.

 • Diplom og hederlig omtale gikk til fotograf Kristian Jacobsen for et portrettbilde av Trond Borgen, som er pensjonert lektor og mangeårig kunstanmelder i Stavanger Aftenblad.

 • Aftenbladet fikk pris fra European Newspaper Awards for smakfull design og totalprodukt i bilaget Trend som kom ut 24. september i år.

  Pris til Aftenbladets trendbilag og trafikkapp-kampanje

 • Kampanjen for Aftenbladets trafikk-app Min Trafikk, som reklamebyrået Oktan Stavanger har laget for avisen, gikk helt til topps i Rogaland og fikk gull i "Sterk Reklame 2015", som bransjeforeningen for reklame, Kreativt Forum står bak.

Pressens faglige utvalg

Aftenbladet er i 2015 klaget inn til Pressens Faglige Utvalg seks ganger.

Tre av sakene er løst i minnelighet etter dialog mellom klageren og Aftenbladet. To av sakene ble løst ved at avisen publiserte en presisering.

En av sakene ble gjenstand for såkalt forenklet saksbehandling i PFU, som konkluderte med at Aftenbladet ikke hadde brutt god presseskikk.

I to saker ble Aftenbladet felt for brudd på god presseskikk: Den ene gjaldt bildebruken i forbindelse med en trafikkulykke som var omtalt på aftenbladet.no. Klageren, som førte den aktuelle bilen, mente at han var identifisert på bildet og at dette brøt med god presseskikk. Han fikk medhold i dette. Den andre gjaldt en sak der klageren mener at en annonse i Aftenbladet likner for mye på en redaksjonell artikkel, noe han fikk medhold i.

Aftenbladet brøt god presseskikk

Om Aftenbladet

Stiftelsen Stavanger Aftenblad er en selvstendig stiftelse, som har som formål er å sikre og fremme mediehuset Stavanger Aftenblads grunnsyn, redaksjonelle uavhengighet og tilknytning til Rogaland.

Stiftelsen skal godkjenne vedtektsendringer om endring av formålet med Stavanger Aftenblad og dessuten godkjenne tilsetting av mediehusets ansvarlige redaktør. Stiftelsen arbeider også for den åpne samtale og gode debatt i Rogaland, og arrangerer ett-to årlige debattmøter, som er åpne for alle. I år ble det arrangert en debatt om forholdene i stavangerpolitikken og tilliten til medienes politiske dekning, ett år før kommunevalget 2015.

Stiftelsens styre skal består av tre representanter for den rogalandske offentlighet, oppnevnt i av representanter for styret ved Universitetet i Stavanger, styret i Norsk Presseforbund og styret i Senter for Interkulturell Kommunikasjon. Tidligere aftenbladjournalist Ulf Rosenberg er styreleder for Stiftelsen Stavanger Aftenblad.


163

ansatte

106

redaksjonelle medarbeidere

fordelt på journalister, fotografer, redigerere, faktamedarbeidere og administrativt ansatte

I redaksjonen:

32

kvinner

74

menn

4

redaktører

Eierstruktur

Stavanger Aftenblad er 100 prosent eid av Schibstedkonsernet, og inngår i Schibsted Norge sammen med Aftenposten, Bergens Tidende, Fædrelandsvennen og VG. Vi samarbeider også på noen områder med Adresseavisen i Trondheim. Trykking og IT-tjenester er skilt ut i egne selskaper, og vi har felles kundesenter og regnskapstjenester.

På det redaksjonelle området samarbeides det blant annet om innkjøpt stoff, reiser og korrespondenter, og det er i prinsippet fri utveksling av stoff mellom Schibstedavisene (minus VG) og Adresseavisen. Dette stoffet, sammen med artiklene fra Norsk Telegrambyrå (NTB), utgjør stabilt cirka 10 prosent av innholdet i papiravisen.

Samarbeidet med Schibsted, og de andre

I Norge har vi kontor i Oslo, Stavanger, Sandnes, Bryne, Egersund og Jørpeland. Gjennom samarbeidet med danske Politiken har vi tilgang til stoff fra korrespondenter i 12 land: Sverige, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Spania, Tyrkia, Libanon, Egypt, Israel, Kina, Chile og USA. Vi har også et utstrakt samabeid med Fædrelandsvennen, Bergens Tidende og Adresseavisa i utenlandsdekningen vår.

Trykkeriet

Stavanger Aftenblad trykkes ved Schibsted sitt trykkeri på Forus.

Økonomien

Aftenbladet omsetter for om lag 425 millioner kroner i året. Redaksjonens budsjett er på ca. 125 millioner. Vi finansierer journalistikken vår selv, og takker generelt nei til invitasjonsreiser. Vi søker og får i noen tilfeller stipendier.

Opplag og lesetall

Antall daglige lesere av Aftenbladet

Papir: 139.000

Nett: 112.000

Mobil: 68.000

Opplag

Abonnementstall: 53.240

Løssalg: 2.444

Totalt opplag: 55.684